top of page

"Han"ım


Cengiz Han; büyük bir toplantı yapar, çevre hanlarını çağırır. Herkes oradadır. Hakanın gelmesi beklenir. Cengiz Han eşi Börte ile birlikte gelir. Gelenektir soldan başlayarak herkes kendini tanıtır. Börte Kadına sıra gelince sözü müsaadeyle Cengiz Han alır.

“Ben hepinizin Han´ı Cengiz Hanım, evdeşini göstererek “Bu da benim Han´ım Börtedir” der.

İşte biz “hanım” deriz ya buradan gelir. Onlar bizlerin Hanları, hanımlarımız, kız kardeşlerimiz, ablalarımız,halalarımız,teyzelerimizdir, canyoldaşlarımız, yârimiz,yarımızdır.Yoklukta varlıkta beraber olduğumuzdur.

Türkler varoluşundan itibaren kadınına değer vermiş baş tacı etmiştir. Oğuz Kağan’ın eşinin biri mavi ışıktan biri kutsal ağaçtan doğduğuna inanılır. Bilge Kağan kitabesinde “Sizler anam Katun, halalarım teyzelerim” sözleri ile hitaba başlar. Eski Türk inancında Han ve Katun gök ve yerin evlatlarıdır. Kadının yeri yedinci kat göktür.

“Ey insanlar biz sizi bir erkek bir dişiden yarattık” derken yüce Yaradan; eşit olma emri mi bir yerlerinize dokunuyor. Hazmedemiyor musunuz Allah´ın kelamını dahi. Erkekliğinize zeval mi geliyor.

13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page